ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Κυριακή 6 Μαΐου 2012

«Έφυγε» η Μαρίκα Μητσοτάκη


 Μ. Γαλάνης

Έφυγε από τη ζωή στις 02:30 τα ξημερώματα η σύζυγος του επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη, Μαρίκα σε ηλικία 85 ετών. Η Μαρίκα Μητσοτάκη το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο καθώς η υγεία της είχε επιβαρυνθεί αρκετά.
Στην Αθήνα επιστρέφει εσπευσμένα η Ντόρα Μπακογιάννη.


«Η Μαρίκα θα είναι πάντα Μαρίκα!», είχε πει με νόημα τον περασμένο Νοέμβριο στα 81α γενέθλιά της η Μαρίκα Μητσοτάκη, μιλώντας στο «protothema.gr», για την παρουσίαση του βιβλίου της με συνταγές μαγειρικής. Εντονα συναισθήματα, προσωπικές περιπέτειες υγείας, ιστορικά γεγονότα και αναπάντεχες καταστάσεις-όχι πάντα ευχάριστες- σημάδεψαν την πραγματικά γεμάτη ζωή της συζύγου του πρώην πρωθυπουργού, κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που ολοκλήρωσε τον κύκλο της σήμερα. Οι οικογενειακοί δεσμοί και το καθημερινό στοργικό σφιχταγκάλιασμά τους γύρω από την τραπεζαρία υπήρξαν η αυθεντική σταθερά στην πορεία της Μαρίκας Μητσοτάκη.

Γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1930. Γόνος γνωστής αστικής οικογένειας της μεσοπολεμικής Αθήνας με μεγάλη οικονομική επιφάνεια η Μαρίκα Γιαννούκου μεγαλώνει σε ένα ιδανικά προστατευμένο περιβάλλον. Η πολιομυελίτιδα σημαδεύει τα ανέμελα παιδικά της χρόνια. Παλεύει με πείσμα την αρρώστια. Υποβάλλεται σε δύσκολες εγχειρίσεις στις ΗΠΑ και μέχρι τα 18 της χρόνια ζει με τον εφιάλτη της μόνιμης παράλυσης. Είναι η εποχή που η γνωριμία της με τον Κωσταντίνο Μητσοτάκη αλλάζει την ζωή της.

Στις 6 Ιουνίου 1953 ανεβαίνει τα σκαλιά της εκκλησίας. Ευτυχισμένα χρόνια. Η οικογένεια της μεγαλώνει σιγά σιγά. Πρώτα η Ντόρα, δύο χρόνια αργότερα η Αλεξάνδρα, μετά η Κατερίνα και πολλά χρόνια αργότερα, ο Κυριάκος. Στέκεται στο πλευρό του συζύγου της για 60 χρόνια, στα εύκολα και στα δύσκολα. Η οικογένειά της βρίσκεται πάνω από όλα και η κουζίνα της αποτελεί χώρο ιεροτελεστίας όπου αναπτύσσονται οι σχέσεις των ανθρώπων.

Το πάντρεμα των γεύσεων, η ευωδιά που σκορπίζει το άνοιγμα της κατσαρόλας και το τσούγκρισμα των ποτηριών

είναι εικόνες συνυφασμένες με την φιλοσοφία ζωής της Μαρίκας Μητσοτάκη. Χαρές, λύπες, πόνος, πάθη, πολιτικές φιλοδοξίες, μεγάλοι ηγέτες, αξιώματα, ιστορικά γεγονότα, παρασκήνιο ανακατεύτηκαν με μαεστρία όλα αυτά τα χρόνια από την «κουτάλα» της μαζί με ντολμαδάκια, χουνκιάρ μπεγιεντί, μουσακάδες και καλτσούνια.

Πέντε μήνες πριν, αν και ταλαιπωρημένη από τα μακροχρόνια προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, η Μαρίκα Μητσοτάκη άνοιγε στο «protothema.gr» και στα νέα ζευγάρια τον δικό της «τσελεμεντέ» συζυγικής και οικογενειακής ευτυχίας. «Να συνειδητοποιήσετε ότι χωρίς υπομονή, δεν γίνεται», έλεγε θεωρώντας βασικό παράγοντα ισορροπίας αλλά και προστασίας της σχέσης την υπομονή, η οποία στην περίπτωση που δεν υπάρχει είναι απαραίτητο να καλλιεργηθεί.

«Να συνειδητοποιήσετε ότι χωρίς συμβιβασμούς δεν γίνεται. Καμιά φορά μεγάλους. Να τους κάνετε και να μην το συζητάτε μετά», ήταν η δεύτερη συμβουλή της. Μέσα στο γάμο το «εγώ» δίνει τη θέση του στο «εμείς», οι εγωισμοί μπαίνουν στην άκρη και ο συμβιβασμός γίνεται μέρος της καθημερινότητας ώστε να μην διαταραχτεί η οικογενειακή αρμονία, η οποία βρίσκεται πέρα και πάνω από όλα. Η αντιμετώπιση των καταστάσεων και των προβλημάτων που ανακύπτουν μέσα στη σχέση είναι εφικτή όταν ο καθένας έχει πραγματική εικόνα για τον οικογενειακό μικρόκοσμό του. Στην περίπτωση αυτή τα αντανακλαστικά είναι πιο οξυμένα και η ταχύτητα αντίδρασης είναι σίγουρα καλύτερη. «Να ξέρεις τι γίνεται μέσα στην οικογένειά σου, για να πιάσεις το πρόβλημα στην αρχή και να το λύσεις. Μην το αφήσεις να σέρνεται».

Οι δυσκολίες είναι μέσα στη ζωή όμως ο τρόπος υπέρβασής τους είναι αυτός που καθορίζει τελικά τον αντίκτυπο που θα έχουν μέσα στην οικογενειακή στέγη. Η κοινή στάση, η καλή ψυχολογία και το βλέμμα εμπρός συμβάλλουν στο να αφήσουμε πίσω μας πιο γρήγορα αυτά που μας πληγώνουν. «Να αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες που πάντα θα υπάρχουν όλοι μαζί, όρθιοι, ντυμένοι και στολισμένοι, αξιοπρεπείς, χωρίς να κλαίγεστε γι αυτό που συνέβη». Κάθε επιτυχημένη συνταγή θέλει και τα μπαχάρια της, όπως συνήθιζε να λέει η Μαρίκα Μητσοτάκη. Ετσι και η συζυγική συμβίωση χρειάζεται και στοργή και τρυφερότητα. «Να …αγκαλιάζονται τα ζευγάρια το βράδυ» είπε η γυναίκα που ευτύχησε να κλείσει στην αγκαλιά της πέντε δισέγγονα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.