ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Ευρώ: Δεν το θέλουν οι Ευρωπαίοι αλλά φοβούνται να το αφήσουν


Διαβάστε για τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύουν οι New York Times για το ενιαίο νόμισμα και την ευρωζώνη


Πάνω από δύο χρόνια ευρωπαϊκής κρίσης χρέους έχουν περάσει και οι πολίτες των χωρών-μελών της ευρωζώνης αναγνωρίζουν ότι το ευρώ δεν είναι μεν ό,τι καλύτερο γι' αυτούς αλλά δεν θέλουν και να επιστρέψουν στα προηγούμενα τους νομίσματα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύουν οι New York Times.
Η συγκεκριμένη έρευνα δείχνει πως οι περισσότεροι Ευρωπαίοι, παρότι δεν πιστεύουν πως το ευρώ είναι θετικό για τους ίδιους και τα οικονομικά τους, εντούτοις λένε ναι στην παραμονή σε αυτό γιατί δεν θέλουν, να επιστρέψουν στα παλιά τους νομίσματα.
Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το  Pew Research Center, αφορά στο διάστημα από τις 17 Μαρτίου έως τις 16 Απριλίου, με ερωτηματολόγιο που δόθηκε προς απάντηση σε οκτώ χώρες της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βρετανία, Πολωνία και Τσεχία) και σε δείγμα 1.000 ανθρώπων από κάθε χώρα.
Σύμφωνα με την έρευνα, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η πλειονότητα που συμμετείχε στην έρευνα τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του ενιαίου νομίσματος.
Το 71% λέει ναι στην παραμονή στο ευρώ στην Ελλάδα
Βάσει των απαντήσεων, οι Ιταλοί θέλουν την παραμονή στο ευρώ σε ποσοστό που φτάνει το 52% στην Ιταλία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη χώρα μας, φτάνει το 71%.
Ιδίως για την περίπτωση της χώρας μας, η έρευνα αποτυπώνει ένα παράδοξο.
Από τη μια οι Έλληνες είναι εκείνοι που θεωρούν μεν ότι η χώρα τους αποδυναμώθηκε από την οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης, όμως την ίδια στιγμή δείχνουν και μεγάλη στήριξη στο ευρώ. Συγκεκριμένα απάντησαν σε ποσοστό 46% πως το "ευρώ είναι καλό για τη χώρα", την ώρα που θετική απάντηση για το ευρώ έδωσαν μόλις το 30% των Ιταλών και το 31% των Γάλλων.
Το δημοσίευμα των New York Times αναφέρει μάλιστα, ότι η Ελλάδα είναι "η χώρα εκείνη που απειλείται περισσότερο με έξοδο από το ενιαίο νόμισμα, ενώ οι εκλογές της 17ης Ιουνίου θα καθορίσουν πολλά για το μέλλον της χώρας".
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η Γερμανία είναι η χώρα που εκφράζει τη μεγαλύτερη "πίστη" για το ευρωπαϊκό νόμισμα, ενώ η ηγέτης της, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο σεβασμό, παρά τις πιέσεις της για περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία και λιτότητα σε όλη την Ευρώπη.
Το 49% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της παροχής βοήθειας στα προβληματικά κράτη της Ευρωζώνης, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 42% που σημειώθηκε πριν από δύο χρόνια. Στη Γαλλία, όπου εντείνεται η ανησυχία για την οικονομική κατάσταση της χώρας, η στήριξη για τα πακέτα διάσωσης μειώθηκε στο 44% από 53% την άνοιξη του 2010.
Πάντως σε όλες τις χώρες οι αμφιβολίες αναφορικά με τα οφέλη της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνονται με σταθερούς ρυθμούς.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.