ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Ποιοί θέλουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας και με ποιούς όρους

Της Μαρίνας Μάνη

Οι προσπάθειες που καταβάλλονται μέχρι τα μεσάνυχτα για την αποτροπή επαναληπτικών εκλογών έχουν οδηγήσει στα εξής αποτελέσματα:

Ο Αντώνης Σαμαράς ζητά κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με δύο στόχους: Πρώτον, να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και, δεύτερον, να τροποποιηθεί το Μνημόνιο σε αναπτυξιακή κατεύθυνση.

Αυτό που δεν λέει (ούτε άφησε να εννοηθεί στην επίσημη δήλωσή του) είναι ότι αυτής της κυβέρνησης πρέπει να ηγηθεί ο ίδιος ως πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με ορισμένους συνεργάτες του, “οφείλει να το διεκδικήσει” καθώς η πρωτιά της ΝΔ σε σχέση με το δεύτερο κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και το ΠΑΣΟΚ είναι “καθαρή”.

Στενός συνεργάτης του ωστόσο, έλεγε αργά τη νύχτα στο Capital.gr ότι “με 20% δεν μπορεί να επιμείνει και πολύ”.

Υπάρχουν, όμως, και απόψεις στελεχών του κόμματος (σ.σ. όχι του στενού του περιβάλλοντος) ότι σε μία τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσε να ηγηθεί είτε ένας εκ των αντιπροέδρων της ΝΔ –Στ. Δήμας, Δ. Αβραμόπουλος –είτε τεχνοκράτης κοινής αποδοχής.

Ο Ευ. Βενιζέλος ζητά, επίσης, κυβέρνηση εθνικής ενότητας με την διευκρίνιση ότι το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει μόνο εάν συμφωνήσει με το προγραμματικό πλαίσιο διότι “δεν είμαστε δεδομένοι”. Κατά τις πληροφορίες, θα προτιμούσε να μείνει εκτός αυτής της κυβέρνησης το κόμμα του ώστε να το ανασυντάξει από τη θέση της αντιπολίτευσης, ωστόσο δεν μπορεί να υποτιμήσει (κάθε άλλο…) την ανάγκη να μη μείνει ακυβέρνητη η χώρα – κάτι που έχει κάνει σαφές ο επιχειρηματικός κόσμος.

Αυτό που δεν λέει δημοσίως ο κ. Βενιζέλος (αλλά έχει γίνει ξεκάθαρο από συνεργάτες του) είναι πως δεν θα δεχθεί πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά.

Ο Φώτης Κουβέλης έκανε μία δήλωση που –όπως συνηθίζεται να λέγεται– επιδέχεται πολλές ερμηνείες: Χωρίς να κάνει καμία ευθεία αναφορά στην ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας ή ενότητας, τόνισε πως η ΔΗΜΑΡ θα παλέψει για την απαγκίστρωση από το Μνημόνιο και για τον σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Η ερμηνεία; Οτι θα καταβληθούν προσπάθειες να υπάρξει κοινός τόπος με τον στόχο του κ. Σαμαρά για τροποποίηση του Μνημονίου και, φυσικά, με την παρότρυνση Βενιζέλου να συνεργασθούν κόμματα που θέλουν το ευρώ ανεξάρτητα από το τι είπαν για το Μνημόνιο προεκλογικά.

Ηδη ο υποψήφιος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Π. Παναγιώτου (εκ των ΠΑΣΟΚογενών) δήλωσε αργά τη νύχτα ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα και πρέπει να κάνει μια κυβέρνηση “είναι τροποποίηση των όρων του μνημονίου”, αποφεύγοντας τη λέξη απαγκίστρωση που είχε πει νωρίτερα ο κ. Κουβέλης.

ΠΗΓΗ

1 σχόλιο:

  1. δηλαδη παλι μια απο τα ιδια ο Κ. Σαμαρας . πως θα γινει αυτο να τροποποιηθεί το Μνημόνιο σε αναπτυξιακή κατεύθυνση την στιγμη που καθημερινα υπαρχει ολο και ποιο πολυ υφεση λογου μνημονου ,με την ελενχωμενη πτωχευση που διανύουμε εδω και μηνες. υπογραψανε οι ιδιοι τα περι μνημονιου ,και πιστευω οτι αυτη την φορα πηρανε μια περιληψη. και δεν γινετε και ποιο συγκεκριμενος . δηλαδη , να εξηγησει στον λαο και ιδικα στους μεγαλους απο ηλικια που δεν γνωριζουν κατι παραπανω, τι θα τους συμβει τον ιουνιο . αν θελει να γινει προθυπουργος καλο θα ηταν να ξεκαθαρισει το πιατο του με τον λαο, και να πει την αληθεια . να τα πει ολα περι μνημονιου και τι συμενει απο εδω και περα μνημονιο γιατι ακουσα πολλα και ιδικα απο τον προεδρο του ΠΑΣΟΚ οτι ειμαστε στην μεση της καταιγιδας λεει ,εγω παλι βλεπω οτι βρισκωμαστε όντως σε καταιγίδα χωρις κουπια αλλα ολοι διχνουν ενα νισακι να σωθουν και αυτοι κοιτανε το δάκτυλο .δεν γινεται ετσι δουλεια . για ποιο λογο σκοτώνετε η μερκελ για μια κυβερνιση μνημονιακη , μια κυβερνιση που να την συμφερει ? σκεφτείτε λιγο...... και προσωπική μου απορια ειναι η εξης : ετσι θα παει η δουλεια θα περνουμε συνεχεια δανεια απο ευρωπη και θα χρωσταμε τα μαλιοκεφαλα μας γενεών γενιές ? που θα παει αυτη η ιστορια ? εχουμε μια κατασταση που σακατευει τον λαο εδω και παρα πολυ καιρο , και ακουω τις καθε ειδους αρλουμπες απο σοβαρους ανθρωπους απο τον πολιτικο κοσμο , να μην βγουμε λεει απο εβρω , να πραξουμε το μνημονιο και τα τερτιπια των δανηστων μας και πολλα αλλα τετοια .μα το ιδιο το νομισμα απεδηξε οτι εναι πειραματικο και επιπολαιο , γι'αυτο , αν και ευελικτο ειναι πολυ ασταθες. για να μην κουραζω η κατασταση στην ελλαδα μας ειναι μιας μορφης γακγρενα . μεχρι τωρα παλευουμε με φαρμακα .... ματαια αν δεν γινει ενα ειδος ακροτιριασμου δεν μπορει να επιβιωσει , θα πονεσει για λιγο αλλα θα υσηχασει . αλλιως ετσι που παει η δουλεια θα πουμε στο τελος οτι το μνημονιο πέτυχε αλλα ο ασθενης ελλαδα απεβιωσε....να μου το θυμηθητε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.