ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Οι 20 καλύτερες πόλεις να ζει κανείς στον κόσμο


Αν σκέφτεστε να εγκαταλείψετε σύντομα την Ελλάδα, μην το κάνετε πριν ρίξετε πρώτα μια ματιά στην ετήσια λίστα του κοσμοπολίτικου περιοδικού Monocle.

Είναι δυστυχώς μια θλιβερή πραγματικότητα, αλλά δεν παύει να είναι πραγματικότητα. Η Ελλάδα δεν είναι πια θελκτική για τους Έλληνες. Τα ποσοστά ανεργίας που εκτοξεύονται, οι συνεχείς μειώσεις μισθών, το ευρύτερο δυσοίωνο περιβάλλον και, βεβαίως, το γεγονός πως οι νεώτερες γενιές έχουν μεγαλώσει με το Internet και την ελεύθερη πληροφορία από το εξωτερικό και γνωρίζουν αρκετά καλά ποιες συνθήκες επικρατούν στον υπόλοιπο κόσμο, κάνουν πολλούς, κυρίως νέους, να σκέφτονται σοβαρά τη μετανάστευση.

Το να φύγει βέβαια κανείς από την πατρίδα του και να ζήσει αλλού δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα εγγυημένα. Αν, ωστόσο, είστε από εκείνους που έχουν ξεκινήσει να σκέφτονται ότι το μέλλον τους ίσως να βρίσκεται εκτός ελληνικών συνόρων, καλό είναι να χτίζετε σιγά σιγά μια λίστα πιθανών προορισμών, ούτως ώστε, καταλήγοντας στους επικρατέστερους να δείτε τι διαδικασίες απαιτεί η κάθε χώρα.

Η λίστα που ακολουθεί περιέχει τις 20 καλύτερες πόλεις στον κόσμο για να ζει κανεις, σύμφωνα με το περιοδικό Monocle. Πρόκειται για μια λίστα που το περιοδικό ανανεώνει κάθε χρόνο, αλλάζοντας ελαφρά και τα κριτήριά του, ανάλογα με τις τάσεις κάθε εποχής. Προσοχή: δεν είναι μια λίστα με τις πόλεις όπου θα βρείτε σίγουρα δουλειά ή όπου οι μισθοί είναι οι πιο ψηλοί.

Οι παράγοντες που μετρούν είναι πολλοί. Από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μέχρι την παγκοσμιοποίηση της κάθε πόλης και, φυσικά, το βιωτικό επίπεδο των κατοίκων. Το Monocle, έχοντας επενδύσει στον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του, με ρεπόρτερ που ζουν μακριά από την έδρα του, το Λονδίνο, και που ταξιδεύουν διαρκώς σε ολόκληρο τον κόσμο, καταφέρνει να εκφράσει περισσότερο από κάθε άλλο μέσο τον «παγκόσμιο πολίτη».

 Οι 20, λοιπόν, αυτές πόλεις, είναι εκείνες στις οποίες ο «πολίτης του κόσμου» θα αισθανόταν πιο άνετα να ζει. Ας πούμε οι πιο βιώσιμες και αυτές που μεριμνούν περισσότερο για τους δημότες τους. Από ‘κει και πέρα, το τι ακριβώς γυρεύει ο καθένας από μια μετανάστευση είναι υπόθεση προσωπική. Και, δυστυχώς, στην περίπτωση πολλών Ελλήνων σήμερα, η επιλογή δεν θα είναι η πιο βιώσιμη πόλη, αλλά αυτή που θα μπορεί να τους προσφέρει έστω και μία δουλειά.

Ας δούμε όμως την λίστα (Επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε τις πόλεις αλφαβητικά και όχι με τη σειρά αξιολόγησης του περιοδικού, γιατί αυτή αλλάζει κάθε χρόνο, αλλά οι συγκεκριμένοι 20 προορισμοί είναι πάνω-κάτω οι πρωταγωνιστές κάθε φορά. Σημειώνουμε ωστόσο τις πόλεις που διακρίθηκαν στην περιγραφή τους).

ΠΗΓΗ

2 σχόλια:

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.