ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Παγκόσμια ανατριχίλα για τις αποφάσεις του ΔΝΤ



Τη Μεγάλη Τρίτη ανακοινώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις εαρινές του προβλέψεις για τους βασικούς δείκτες της οικονομίας. Αμέσως μετά τις εορτές του Πάσχα πρόκειται να συνεδριάσει η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ οι εργασίες τις οποίας αναμένεται να κορυφωθούν στις 20 και 21 Απριλίου.
Στην Ουάσινγκτον θα μεταβεί και ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης. Την ίδια ώρα, οι ευρωπαίοι ηγέτες περιμένουν να δοθεί το πράσινο φως για την χρηματοδότηση της ευρωζώνης με την Ασία να παραμένει διστακτική τις ΗΠΑ κατά στην κεφαλαιακή ενίσχυση του ΔΝΤ. 

Είναι γεγονός ότι οι συνομιλίες είχαν φτάσει σε αδιέξοδο κατά τη Σύνοδο του Φεβρουαρίου ωστόσο αυτή τη φορά οι Ευρωπαίοι δείχνουν αισιόδοξοι, αφού όπως διαμηνύουν η απόφαση του Eurogroup να αυξήσει το τείχος προστασίας της ευρωζώνης στα 800 δισ. ευρώ είναο ο κρυμμένος στο μανίκι άσος του νέου κύκλου διαπραγματέυσεων. 
 
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ έχει ζητήσει από τα μελη του Ταμείου την περαιτέρω ενίσχυση των μηχανισμών στήριξης στη ζώνη του ευρώ και προειδοποίησε για ενδεχόμενες μελλοντικές διασώσεις.


Διαλλακτικές ήταν η Ιαπωνία και η Κίνα οι οποίες συμφώνησαν σε συνεργασία με τον όρο να αποφασίσουν από κοινού για ενδεχόμενη συνεισφορά τους στο ΔΝΤ. Ωστόσο ο Ιάπωνας υπουργός οικονομικών, Αζούμι ξακαθάρισε ότι ακόμη Κίνα και Ιαπωνία δεν έχουν έχουν αποφασίσει την αύξηση της συμμετοχής τους στην ενίσχυση του Ταμείου.

Οι ΗΠΑ από την αλλή πλευρά εμμένουν να αρνούνται και να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ, Τίμοθι Γκάιτνερ ήταν κατηγορηματικός και απέκλεισε για ακόμη μία φορά το ενδεχόμενο νέας συμβολής των ΗΠΑ στο ΔΝΤ. «Η Ευρωζώνη έχει τους πόρους και τις ικανότητες' να ρυθμίσει την κρίση χρέους χωρίς εξωτερική βοήθεια», τονίσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «Οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν ότι θα κάνουν ο,τιδήποτε είναι απαραίτητο για να λειτουργήσει η ζώνη του ευρώ και για να διατηρηθεί η συνοχή της».

Στο... γαϊτανάκι των δηλώσεων για την καεφαλαιακή ενίσχυση του ΔΝΤ με σκοπό την στήριξη των ευρωπαϊκών μηχανισμών μπαίνει και η Γαλλία με τον Φρανσουά ΜΠρουάν να αναμένεται καλέσει σε αύξηση των πόρων του ΔΝΤ.


Το χρονοδιάγραμμα των κρίσιμων αποφάσεων
- Την Τρίτη 10 Απριλίου ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των εαρινών προβλέψεων του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού.

- Την Τετάρτη 11 Απριλίου θα υπάρξει νέα συνέντευξη τύπου με αφορμή των κοινοποίηση των αναλιτικών κεφαλαίων της έκθεσης του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Οικονομική Σταθερότητα.


- Την Πέμπτη 12 Απριλίου η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα ανοίξει με ομιλία της στο Brookings Institution τις διαδικασίες των συνεδριάσεων που θα οδηγήσουν στην Εαρινή Σύνοδο.
- Την επόμενη Πέμπτη 19 Απριλίου η Κριστίν Λαγκάρντ θα δώσει συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο των εργασιών της Εαρινής Συνόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.