ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Η Ισπανία νέα «καυτή πατάτα» για την Ευρωζώνη



Τον έντονο προβληματισμό τους για την πορεία και τη διάχυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη αποδεικνύουν εμπράκτως οι επενδυτές, έχοντας αυτή τη φορά στο στόχαστρό τους την ισπανική αγορά, την ισπανική οικονομία.

Οι έντονες πιέσεις που καταγράφηκαν την Μεγάλη Τρίτη, την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης μετά το Πάσχα των Καθολικών τόσο στη Wall Street, όσο και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καταδεικνύουν πως η «αισιοδοξία» που προσπαθούν να επικοινωνήσουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αμέσως μετά την συμφωνία για την ρύθμιση (;) του ελληνικού χρέους πόρρω απέχει από την πραγματικότητα.

Και πάντως διόλου δεν πείθει τους ανά τον κόσμο διαχειριστές κεφαλαίων ότι η «συνταγή» της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής και της ακραίας λιτότητας είναι η λύση για το πρόβλημα της Ευρωζώνης και η απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα της αναθέρμανσης της ευρωοικονομίας.

Στην παρούσα φάση το ενδιαφέρον και τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Ισπανία. Αλλά το πρόβλημα εύκολα μπορεί να διαχυθεί στην Ιταλία, με τις τελευταίες δημοπρασίες ομολόγων των δύο χωρών να το πιστοποιούν.

Εκτός αυτών η Γαλλία δεν απέχει πολύ από το να βρεθεί για τα καλά στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μέχρι τα τέλη του μήνα θα έχει να … αντιμετωπίσει και την κρίσιμη εκλογική μάχη για την Προεδρία της χώρας. Με αποτέλεσμα που ακόμα δεν έχει … προαποτιμηθεί  από τις αγορές!

Στην Ισπανία πάντως, που είναι πλέον η «καυτή πατάτα» για την Ευρώπη και για τις διεθνείς αγορές, η κυβέρνηση μπορεί να ανακοίνωσε ότι θα λάβει νέα μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ, αλλά ούτε αυτό πείθει ότι αποτελεί απάντηση στο πρόβλημα της οικονομίας.
Επί της ουσίας οι περισσότεροι πια εκτιμούν πως η Μαδρίτη θα υποχρεωθεί τελικώς να προσφύγει σε ένα πακέτο στήριξης «α λα Γκρέκα»…

Για του λόγου το αληθές, αργά το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης ο Miguel Angel Fernandez Ordonez, ο Ισπανός κεντρικός τραπεζίτης παραδέχθηκε ότι εάν η ισπανική οικονομία επιδεινωθεί περισσότερο από ό,τι αναμένεται φέτος, τότε θα χρειαστούν περαιτέρω κεφάλαια για ενίσχυση των ισπανικών τραπεζών!

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στο κενό φαίνεται πως έπεσε και η εσπευσμένη δήλωση στήριξης της ισπανικής κυβέρνησης από στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα ήταν το μέλος του Δ.Σ της ΕΚΤ κ. Έβαλντ Νοβότνι, που δήλωσε στο Reuters πως «η ισπανική κυβέρνηση έχει πάρει τα κατάλληλα μέτρα για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της».

Και μπορεί ο κύριος Νοβότνι να δηλώνει πως δεν ανησυχεί για την Ισπανία και πως δεν υπάρχει ανάγκη για κάποιου είδους μακροπρόθεσμη αναχρηματοδότηση του ισπανικού χρέους από την πλευρά της ΕΚΤ, αλλά η ουσία του προβλήματος κρύβεται στο τέλος των δηλώσεών του, όπου και ουσιαστικά παραδέχεται πως όλα αυτά περί μη ανάγκης περαιτέρω παρέμβασης στην ισπανική οικονομία είναι απλώς … προσδοκίες. Λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να αποκλείσω μια κάποια αναχρηματοδότηση της Ισπανίας,  αλλά δεν βλέπω κάποια τέτοια ανάγκη προς το παρόν…»

Το ζήτημα είναι ότι αυτό το «βλέπουν», σωστότερα πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση, οι κερδοσκόποι και τα διεθνή κεφάλαια…

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.