ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Η ΝΔ “στρώνει” το έδαφος για την ΑΟΖ


Mε εκπροσώπους των εταιρειών Delek και Noble Energy,  οι οποίες έχουν αναλάβει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ, συναντήθηκαν αυτές τις ημέρες στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες.....
του Antinews οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών επισήμαναν ότι οι διαδικασίες εξόρυξης θα πρέπει να επισπευσθούν άμεσα. Επεσήμαναν μάλιστα ότι δεν χρειάζεται να διεξαχθούν ιδιαίτερες έρευνες (όπως στην Κύπρο) καθώς γνωρίζουν που ακριβώς βρίσκονται τα κοιτάσματα αέριου της χώρας μας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μόνο μία “τρύπα” αερίου στο Αιγαίο μπορεί να αποφέρει ποσό  τριπλάσιο ή τετραπλάσιο του ελληνικού χρέους!

  Όπως αναφέρουν μελέτες που έχουμε δημοσιεύει σε άλλη ανάρτηση (βλ. “Ανατολική Μεσόγειος: Ένα ενεργειακό καζάνι που βράζει“) οι γεωλογικές έρευνες έδειξαν ότι όντως υπάρχει πετρέλαιο (22 δισ. βαρέλια) στο Ιόνιο Πέλαγος, και στο Βόρειο Αιγαίο (4 δισ. βαρέλια). Μέχρι στιγμής δεν έχουν διεξαχθεί έρευνες στο Νότιο Αιγαίο, ή στο Κρητικό Πέλαγος, οπότε η ποσότητα μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Μελέτες που έχουν γίνει, υπολογίζουν, εξάλλου, το φυσικό αέριο της χώρας να αγγίζει τα $9 τρισεκατομμύρια !

Είναι γνωστό πως η βασική προτεραιότητα στην ατζέντα του προέδρου  της ΝΔ σχετικά με την επανεκκίνηση της οικονομίας, είναι η διακήρυξη της ΑΟΖ για την άμεση εκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονανθράκων.

Άλλωστε, στην πρόσφατη ομιλία του στην  Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, άφησε σαφέστατα να εννοηθεί  πως ο βασικότερος λόγος που στήριξε την κυβέρνηση Παπαδήμου, το PSI και τη δανειακή, ήταν για να μην απομονωθεί η Ελλάδα από την Ευρώπη ώστε να μπορέσει να διακηρύξει την ΑΟΖ.

Σήμερα μπορούμε να λέμε και πράγματα που λίγο πριν δεν μπορούσαμεΠρώτα απόλα, η Ελλάδα έχει ανάγκη την Ευρώπη! Αυτό δεν είναι πια ένα συνηθισμένο κλισέ. Τώρα πλέον είναι γεωπολιτική επιταγή!

Όλος ο Μεσογειακός περίγυρός μας αποσταθεροποιείται. Ακόμα και άλλα κράτη χωρίς τα δικά μας προβλήματα νιώθουν όλο και μεγαλύτερη ανασφάλεια. Αυτή τη στιγμή η κάλυψη της Ευρώπης, μας είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.

Δείτε την Κύπρο. Μόλις μπήκε στην Ευρώπη ανακήρυξε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Και σήμερα μοιράζει συμβόλαια έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, έχει γίνει το επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος και σπεύδουν να την προσεγγίσουν πολύ ισχυρά κράτη.

Σας ρωτώ: Θα κατάφερνε η Κύπρος να διακηρύξει την ΑΟΖ, αν δεν είχε μπει στην Ευρώπη; Και θα μπορούσαμε εμείς να προχωρήσουμε τώρα σε δικές μας έρευνες και ανακήρυξη της ΑΟΖ, ακολουθώντας το παράδειγμα της Κύπρου, αν απομονωνόμασταν από την Ευρώπη, ή αν μας έβγαζαν από την Ευρώπη;

Θα σας πω και κάτι που δεν λέγεται ανοικτά ακόμα, αλλά που όλο και περισσότεροι το συνειδητοποιούν: Τα αποθέματα που είναι γνωστό πια ότι υπάρχουν μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ και πολύ κοντά σε ελληνικό έδαφος, είναι πολύ σημαντικά. Σε αξία παρά πολύ σημαντικά!

Χωρίς την κάλυψη της Ευρωπαϊκής ομπρέλας ούτε εμείς ούτε η Κύπρος θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε στην εκμετάλλευσή τους. Με την κάλυψη της Ευρωπαϊκής ομπρέλας, όχι μόνο θα μας λύσουν το πρόβλημα, αλλά μπορούν να μας φέρουν σε πολύ καλύτερο επίπεδο από,τι ήμασταν πριν. Και σε πολύ πιο υγιείς βάσεις.

Η Ελλάδα κινδύνεψε κάποια στιγμήκαι ακόμα ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει τελείωςνα γίνει ο αδύνατος κρίκος της Ευρώπης.
Ενώ μπορεί να γίνει το προπύργιο της Ευρώπης στη Μέση Ανατολή. Και μαζί με την Κύπρο, ο Ελληνισμός να αποκτήσει τεράστιο βάρος και επιρροή στην περιοχή του….”

Η  συνάντηση των συνεργατών του προέδρου της ΝΔ με τους εκπροσώπους των Delek και Noble Energy, επιβεβαιώνει πως ο κ. Σαμαράς προετοιμάζει από τώρα το έδαφος για την επόμενη ήμερα, θέλοντας έτσι να δείξει πως όταν αναλάβει την πρωθυπουργία δεν είναι διατεθειμένος να δαπανήσει ούτε ένα λεπτό για το συγκεκριμένο θέμα.

Πάνος Ζ.

ΠΗΓΗ

1 σχόλιο:

  1. Τι τεραστια πολιτικη μπαρουφα εκστομισε παλι ο κολοτουμπας...προς αγραν ψηφων....Απο τι θα μας προστατευση η ευρωπαικη 'ομπρελα' αν θελουμε π.χ.να επεκτεινουμε στα 12 μιλια,'η να ορισουμε την ΑΟΖ,'η να εκμεταλευτουμε τον ορυκτο μας πλουτο???.......Απο πολεμο????.......Α ρε καραγκιοζηδες...τελειωνουν οι μερες σας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.