ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Ο διασυρμός μιας χώρας, η πίτσα και ο 11χρονος Ολλανδός



Ο διασυρμός της Ελλάδας στο εξωτερικό –γιατί περί αυτού πρόκειται- φαίνεται πως δεν έχει τέλος. Αυτή τη φορά το ελληνικό οικονομικό δράμα πήρε τη μορφή ενός διεθνούς διαγωνισμού και τώρα οι κορυφαίοι οικονομολόγοι προτείνουν τρόπους έτσι ώστε η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ να γίνει όσο το δυνατόν ομαλότερα, για… την Ευρώπη φυσικά.
 
Ένα τέτοιο διαγωνισμό διοργάνωσε και το Policy Exchange ένας βρετανικός οργανισμός οικονομικής δεξαμενής σκέψης –όπως αυτοαποκαλείται τουλάχιστον- δημιουργώντας το βραβείο Wolfson Economics Prize όπου προσκαλούνται κορυφαίοι οικονομολόγοι έτσι ώστε να προτείνουν τρόπους διάλυσης της ευρωζώνης με πρώτο θύμα βέβαια τη χώρα μας.

Έτσι το Policy Exchange  παρουσίασε σήμερα (3 Απριλίου 2012) τον κατάλογο με τους πέντε τελικούς υποψήφιους, που οι προτάσεις τους προκρίθηκαν ως οι καλύτερες για την εκδίωξη ενός κράτους μέλους από την ευρωζώνη, πρακτικά όμως της… Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρεται το βραβείο επιδιώκει να εντοπίσει την καλύτερη απάντηση στην ακόλουθη ερώτηση:

«Εάν κράτη μέλη εγκαταλείψουν την οικονομική και νομισματική ένωση, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης της οικονομικής διαδικασίας ώστε να επιτευχθούν οι σταθερότερες βάσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη και ευημερία των σημερινών μελών;» 

Δηλαδή εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ τι πρέπει να κάνουν τα υπόλοιπα μέλη κράτη του ευρώ ώστε να διαφυλάξουν την οικονομική τους πρόοδο; Όσο για την Ελλάδα; Ποιος νοιάζεται; Ας πάει στα τσακίδια.

Οι κριτές έδωσαν στους τελικούς υποψήφιους την ευκαιρία να απαντήσουν σε καίρια ερωτήματα σχετικά με την συμμετοχή τους.

Οι εν λόγω υποψήφιοι θα έχουν περιθώριο μέχρι την 29η Μαΐου να αναπτύξουν και να υποβάλλουν εκ νέου τις θέσεις τους. Σε όλους όσους έφτασαν σε αυτό το στάδιο θα αποδοθεί μερίδιο 10.000 £ από το βραβείο. Ο νικητής του βραβείου οικονομικών Wolfson θα ανακοινωθεί την 5η Ιουλίου.

Ο Λόρδος Simon Wolfson δήλωσε:

«Δυστυχώς, ο κίνδυνος εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη δεν έχει απομακρυνθεί. Οι ιδέες που διατυπώνονται σε αυτές τις υποψηφιότητες είναι μια ανεκτίμητη συμβολή στην αντιμετώπιση αυτού του σημαντικού ζητήματος. Είμαι απίστευτα ευγνώμων σε όποιον υπέβαλε υποψηφιότητα και ανυπομονώ για την απονομή του βραβείου αυτό το καλοκαίρι».

Εμείς να δείτε Λόρδε μου πως ανυπομονούμε, εμείς να δείτε...

Προφανώς θα πρέπει να είμαστε και ευγνώμονες  εμείς ως Έλληνες που απεργάζονται τα σχέδια εξόδου από το ευρώ,. Ίσως θα έπρεπε να τους στείλουμε και ευχαριστήρια.

Για την ιστορία οι τελικοί υποψήφιοι είναι:

Roger Bootle και Mark Pragnell, της Capital Economics
Cathy Dobbs, ιδιώτης χρηματίστρια
Jens Nordvig και Nick Firoozye, της Nomura Securities
Neil Record, της Record Currency Management
Jonathan Tepper, της Variant Perception

Επιπρόσθετα στον τελικό κατάλογο υποψηφίων, οι κριτές αποφάσισαν να δημοσιεύσουν τις εργασίες που θεώρησαν ενδιαφέρουσες. Μεταξύ των αξιόλογων εργασιών, που θα λάβουν βραβείο 1.000 λιρών  η κάθε μία, περιλαμβάνονται: -

 Arnab Das, της Roubini Global Economics (πως θα μπορούσε άλλωστε να έλλειπε  ο «πρωτομάστορας» της εκδίωξης της Ελλάδας από το ευρώ και την ΕΕ …)
Charles Dumas, της Lombard Street Research
 Julian Le Grand, LSE
Michael Redican, επενδυτικός τραπεζίτης

Αλλά δεν είναι αυτό το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση. Και όμως…

Αυτό που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση παγκοσμίως είναι η πρόταση του νεαρότερου συμμετέχοντα του 10χρονου Ολλανδού Jurre Hermans  ο οποίος προτείνει τον τρόπο με τον οποίο θα φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, πληρώνοντας τα χρέη της πρόταση η οποία απέσπασε ειδική μνεία. Ο Jurre θα λάβει και μια δωροεπιταγή των 100 € από το Policy Exchange και φυσικά π πιτσιρικάς από την Ολλανδία έγινε πρωτοσέλιδο σε όλα τα ξένα ΜΜΕ

Διαβάστε λοιπόν τι λέει ο πιτσιρικάς από την Ολλανδία: 

Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ. Πως γίνεται αυτό;

Όλοι οι Έλληνες πρέπει να φέρουν τα ευρώ τους στις τράπεζες, μέσω μιας μηχανής ανταλλαγής.

 Βλέπετε οι Έλληνες δεν φαίνεται να είναι ευτυχισμένοι. Ο Έλληνας θα πάρει πίσω Δραχμές από την τράπεζα, το παλιό του νόμισμα.

Οι τράπεζες στη συνέχεια θα δώσουν τα ευρώ που μάζεψαν πίσω στην Ελληνική κυβέρνηση. Όλα αυτά τα ευρώ μαζί φτιάχνουν ένα κέικ ή μια πίτσα. Τώρα η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αρχίσει να πληρώνει όλα τα χρέη της. Όλοι σε όσοι έχουν δανείσει χρήματα μπορούν να πάρουν ένα κομμάτι από αυτή την πίτσα. Βλέπετε όλα τα ευρώ σε αυτή την πίτσα θα πάνε πίσω σε εταιρείες και τράπεζες που έχουν δανείσει χρήματα στην Ελλάδα.

Και εδώ έρχεται το έξυπνο μέρος της ιδέας μου.

Οι Έλληνες δεν θέλουν να ανταλλάξουν τα ευρώ τους με τις Δραχμές γιατί ξέρουν πως η Δραχμή θα χάσει την αξία της δραματικά. Προσπαθούν να κρατήσουν ή να κρύψουν τα ευρώ τους. Ξέρουν ότι αν περιμένουν λίγο ακόμη θα πάρουν περισσότερες Δραχμές. 

Έτσι εάν ένας Έλληνας προσπαθήσει να κρατήσει τα ευρώ σε μια τράπεζα μιας άλλης χώρας όπως στην Ολλανδία, ή τη Γερμανία) και τον ανακαλύψουν θα τιμωρηθεί με πρόστιμο ίσο ή και διπλάσιο με τα λεφτά που προσπάθησε να κρύψει!

Με αυτόν τον τρόπο (σ.σ. εδώ γινόμαστε ρεζίλι εντελώς) εγγυώμαι ότι όλοι οι Έλληνες θα φέρουν τα ευρώ τους στις Ελληνικές τράπεζες ούτως ώστε η ελληνική κυβέρνηση να μπορέσει να πληρώσει όλα τα χρέη της. 

Ελπίζω πως η ιδέα μου θα σας βοηθήσει!
 
Φυσικά εάν μια χώρα μπορέσει να πληρώσει όλα τα χρέη της θα μπορέσει να επιστρέψει πίσω στην ευρωζώνη.

Αυτά λίγο έως πολύ εξηγεί ο 10χρονος για την πρότασή του εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Εμείς τι άλλο να πούμε,

Τι άλλο να πούμε; 104,6 δισ. € (!) έφυγαν από καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες σε τράπεζες του εξωτερικού μόνο το 2010 από Έλληνες καταθέτες. Αυτό άκουσε φαίνεται ο 10χρονος Jurre Hermans   και τρελάθηκε το παιδί. 104 δισ. μόνο το 2010! Πόσα έφυγαν το 2009; το 2011; Πόσα έχουν φύγει το 2012; Και το ελληνικό δημόσιο ψάχνει 300 εκατ. € για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του! Απλά ντροπή μας. Μας πήραν χαμπάρι και οι 10χρονοι στην Ολλανδία.

 Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.