ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Τη φόρμουλα του reset ψάχνουν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

 

Στον κινηματογράφο, το σήκουελ υπάρχει όταν το έργο είναι επιτυχημένο. Δείτε το γνωστό Twilight ή το Ρόκι 1,2,3 και πάει λέγοντας.Συνήθως, οι συντελεστές της παραγωγής προαναγγέλλουν το γύρισμα της νέας ταινίας προτού ολοκληρωθεί η προετοιμασία της προηγούμενης με προφανή σκοπό να μείνουν "συντονισμένοι" οι φανατικοί οπαδοί.
Στην οικονομία, το μνημόνιο έχει γίνει σήκουελ για τους ακριβώς αντίθετους λόγους. Εξαιτίας της αποτυχίας. Το πρώτο μνημόνιο δεν λειτούργησε (δεν θα εξετάσουμε εδώ αν ήταν απλώς λάθος ή αν οι προβλέψεις του δεν υλοποιήθηκαν), τα πράγματα επιδεινώθηκαν δραματικά και η Ελλάδα οδηγήθηκε στο δεύτερο μνημόνιο μέσω μιας επώδυνης διαδικασίας που θυμίζει σε πολλά το αίμα, δάκρυα και ιδρώτας που υποσχόταν ο Τσώρτσιλ στους Βρετανούς κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Προτού καλά - καλά ξεκινήσει η εφαρμογή του μνημονίου 2 μάθαμε ότι έχει αποφασιστεί να προωθηθούν νέα μέτρα τον Ιούνιο ύψους 11-12 δισ. ευρώ, δηλαδή αρχίστε να ετοιμάζεστε για κλείσιμο δημοσίων οργανισμών, απολύσεις στο δημόσιο, νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων μέχρι να φτάσουμε στο επίπεδο των φιλικών χωρών όπως η Βουλγαρία και η Εσθονία που αποτελούν πρότυπο για την ομάδα Τόμσεν και Σία. Η οποία ομάδα δεν πολυασχολείται με το γεγονός ότι όλες οι παρεμβάσεις της σπρώχνουν την Ελλάδα πιο βαθιά στην ύφεση, απομακρύνουν τους στόχους και δημιουργούν το φαύλο κύκλο της μη ανάπτυξης αφού οι τρύπες αποφασίζεται να κλείσουν πάντοτε με νέους φόρους.

Ο Λουκάς Παπαδήμος, προνοητικός γαρ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί και νέο πακέτο βοήθειας, δηλαδή τρίτο μνημόνιο μετά το 2015. Το ίδιο είχε ομολογήσει ο συνήθως ειλικρινής πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Με απλά λόγια, ακόμη κι αν το σημερινό μνημόνιο πετύχει, θα χρειαστεί και νέα θεραπεία.

Το ζήτημα αυτό, των νέων μέτρων που έρχονται τον Ιούνιο και της πιθανότητας να συνεχιστεί η σκληρή περιοριστική πολιτική που δημιουργεί ανέργους, συμπιέζει μισθούς και κλείνει επιχειρήσεις, όπως φαίνεται οι εταίροι στην κυβέρνηση Παπαδήμου θα ήθελαν να αποφύγουν να το συζητήσουν με τους πολίτες την προεκλογική περίοδο. Και επειδή αποκλείεται να τα καταφέρουν, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν λεπτομερειακή, διεξοδική συζήτηση.

Οι πολίτες θέλουν να μάθουν τι σχεδιάζουν τα κόμματα, τι μας περιμένει, πότε θα σταματήσουμε να λαμβάνουμε τη... θεραπευτική αγωγή και πώς θα υλοποιήσουν όσα δεσμεύονται να κάνουν, δηλαδή να μας σώσουν... ξανά. Νομίζω ότι το ίδιο ισχύει και για τα μικρότερα κόμματα που θα πρέπει να εξηγήσουν την πολιτική, τις επιδιώξεις τους και τον τρόπο εφαρμογής τους.

Κάποιοι θα ψηφίσουν για να τιμωρήσουν και να διαμαρτυρηθούν, κάποιοι άλλοι αμφιταλαντεύονται.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός της ΝΔ θέλουν να κάνουν reset, επανεκκίνηση δηλαδή. Να πείσουν τους απογοητευμένους οπαδούς των κομμάτων τους και τους ότι αναγνωρίζουν τα λάθη του παρελθόντος αλλά ότι έχουν πια αλλάξει και ότι βελτιώνονται.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος βλέπει από τις δημοσκοπήσεις αλλά και από τις κομματικές διεργασίες ότι υπάρχει ρεύμα προς την Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη και απώλειες προς την Κοινωνική Συμφωνία της κυρίας Κατσέλη και του κ. Καστανίδη, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και προς άλλα κόμματα.

Για να σταματήσει τη λεηλασία του κόμματός θα προσπαθήσει να αποδομήσει την πολιτική των κομμάτων της αριστεράς, χωρίς να παραμελήσει τις επιθέσεις στη ΝΔ. Σκοπός του κ. Βενιζέλου να καταστήσει τα κόμματα της αριστεράς αναξιόπιστα αφού κατά την άποψή του δεν έχουν πρόταση εξόδου από την κρίση.

Ο Αντώνης Σαμαράς που βλέπει μεγάλη "αιμορραγία" προς τα κόμματα που αναζητούν να καταστήσουν ψηφοφόρους τους τους οπαδούς της ΝΔ ψάχνει κι αυτός για το αντίδοτο.

Αφού η πρόσκληση για πανστρατιά συγκίνησε μόνο τους βουλευτές του κόμματός του που διεγράφησαν στις 12 Φεβρουαρίου, ο κ. Σαμαράς ξέρει ότι θα πρέπει να βρει άλλους τρόπους για να συγκινήσει τους δεξιούς ψηφοφόρους. Γι' αυτό ρίχνει το βάρος του στη λαθρομετανάστευση. Όπως και να έχει, οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαμαράς ξέρουν ότι κατά πάσα πιθανότητα μετά τις εκλογές θα πρέπει να συγκυβερνήσουν.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.