ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

"Η Ευρωζώνη θα επιβιώσει μακροπρόθεσμα, μόνο αν χώρες όπως η Ελλάδα μπορούν να αποχωρούν"



Μέσα στη γενικότερη ...εξοδολογία από το ευρώ για την Ελλάδα που απασχολεί τα ΜΜΕ κατά καιρούς, ήρθε η σειρά να τεθεί το ζήτημα από τον ....Σουπατσάι Πανιτσπακντί!

Έστι δε Supachai Panichpakhdi (λατινιστί), ο γενικός γραμματέας της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).

Ο 66χρονος Ταϊλανδός αξιωματούχος, λοιπόν, εκτίμησε, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones, ότι η ευρωζώνη μπορεί να επιβιώσει μακροπρόθεσμα μόνο εάν επιτρέπεται στις χώρες-μέλη η προσωρινή αποχώρηση και επανένταξή τους και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι η πρώτη που θα ακολουθήσει τη συγκεκριμένη επιλογή.

H θέση του γ,γ, της UNCTAD δεν υιοθετείται, επισήμως, από τους ταγούς της Ευρωζώνης.

Θα ήταν «καταστροφικό» να επιτραπεί στην Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, υπερτόνισε ο Β. Σόιμπλε σε δηλώσεις του σε χθεσινοβραδινή εκδήλωση στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με τον γερμανό υπ. Οικονομικών, ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα οδηγούσε άμεσα σε μια τεράστια κρίση στον χρηματοοικονομικό τομέα.

«Εάν η Ελλάδα αποφάσιζε να αποχωρήσει, δεν θα μπορούσε να την αποτρέψει κανείς από αυτό», όπως είπε, κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει τις τυχόν συνέπειες.

Εάν τον ρωτούσαν τι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα, ο ίδιος θα έδινε τη συμβουλή να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Όσον αφορά, τέλος, την πρόσφατη απόφαση των εταίρων για την παροχή νέας βοήθειας στην Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι με το κούρεμα και τη συμμετοχή των ιδιωτών, η βοήθεια αυτή πήγε πολύ καλά.

Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, γενικεύοντας: "Θα ήταν καταστροφική η έξοδος οποιασδήποτε χώρας από την ευρωζώνη", δήλωσε σχετικά, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ενισχυθούν τα τείχη προστασίας στην Ευρωζώνη,

Παρόμοιες θέσεις και από την Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος,  επανέλαβετην αντίθεσή της στο ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, εκτιμώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε τεράστιο πολιτικό λάθος. Σε αποκλειστική της συνέντευξη στην τηλεόραση του BBC, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε να κρατήσει ενωμένη την ευρωζώνη..

ΠΗΓΗ

1 σχόλιο:

  1. Ε, αφού το είπε και ο διεθνούς κύρους Σουπατσάι Πανιτσπακντί έδεσε η σούπα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.