ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Επιχείρηση - αστραπή στην Σομαλία από το "Team 6" - Ξέπλυναν την ντροπή του 1993



Tην μεγάλη ρεβάνς πήραν από τους Σομαλούς πολέμαρχους οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ πριν λίγες ώρες, καθώς εκεί που στις 3 και 4 Οκτωβρίου 1993 οι άνδρες της Delta Force και της ομάδας "Team Six" των Seals είχαν υποστεί μια από τις πιο οδυνηρές ήττες στην ιστορία των μονάδων αυτών - για την ακρίβεια επρόκειτο περί μακελειού με....
18 νεκρούς, 78 τραυματίες, ένα Αμερικανό αιχμάλωτο και δύο ελικόπτερα UH-60 να καταρρίπτονται -  τώρα με μία αιφνιδιαστική και απόλυτα επιτυχημένη επιχείρηση κατάφεραν μετά από σύντομη μάχη την απελευθέρωση δύο ομήρων στη Βόρεια Σομαλία. 

 Έτσι αν τότε, στην "Μάχη του Μογκαντίσου" όπως έμεινε στην ιστορία και αποτυπώθηκε έξοχα στην κινηματογραφική ταινία "Black Hawk Down" σημαντικά σφάλματα στην σχεδίαση της αποστολής οδήγησαν σε μια μεγάλη σφαγή, τώρα τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά.

Η περίφημη "Team Six" με υποδειγματική επιχείρηση προσγειώθηκαν μέσα στη νύχτα κοντά στο σημείο όπου κρατούντο δύο όμηροι μια Αμερικανίδα υπήκοος, η Jessica Buchanan 32 ετών  και ο Δανός Poul Thisted 60 ετών , οι οποίοι εργάζονταν για μια δανέζικη ανθρωπιστική οργάνωση στη βόρειο Σομαλία από όπου και είχαν απαχθεί τον περασμένο Οκτώβριο.

Το έργο των δύο απαχθέντων στο πλαίσιο της οργάνωσης για την οποία δούλευαν αφορούσε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε κάπου 450.000 πρόσφυγες οι οποίοι βρίσκονται στη διασυνοριακή περιοχή μεταξύ Σομαλίας και Κένυας.

Η απόφαση για την πραγματοποίηση της επιχείρησης ήρθε κατόπιν προεδρικής εντολής από τον ίδιο τον Barack Obama, ο οποίος χωρίς να ανακοινώσει κάτι επίσημα, πριν λίγες ώρες, (βράδυ της Τρίτης στις ΗΠΑ) στο Καπιτώλιο όταν λίγο πριν την εκφώνηση της ομιλίας του για την κατάσταση του έθνους (State of the Union Speech) έδειξε προς τη μεριά του υπουργού Άμυνας Leon Panetta που καθόταν ανάμεσα στους υπόλοιπους γερουσιαστές και του είπε: «Leon καλή δουλειά απόψε, καλή δουλειά».
 
Αν και δεν έκανε καμία νύξη για την αποστολή την ίδια τελείωσε την ομιλία του κάνοντας αναφορά στη δολοφονία του Osama Bin Laden τον περασμένο Μάιο λέγοντας πως η επιχείρηση της Τρίτης για τη διάσωση των ομήρων είχε πολλά κοινά με την επιχείρηση στο Πακιστάν. 

Η επιχείρηση
 
Σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου δύο ομάδες των Navy SEALS ήταν αυτές που ανέλαβαν την πραγματοποίηση της παράτολμης επιχείρησης. Οι άνδρες των ομάδων προσγειώθηκαν νυχτερινές ώρες  με ελικόπτερα κοντά στο σημείο όπου κρατούνταν όμηροι. 

 
Καθώς οι δύο ομάδες πλησίαζαν προς την τοποθεσία κράτησης των δύο ομήρων οι Σομαλοί ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Ακολούθησε σύντομη μάχη όπου βέβαια οι SEALS είχαν την απόλυτη πρωτοβουλία λόγω της ικανότητά τους να μάχονται τη νύχτα σα να είναι μέρα λόγω της χρήσης προηγμένων θερμικών ηλεκτροοπτικών συσκευών που χρησιμοποιούν. Ανταπέδωσαν τα πυρά με αποτέλεσμα αρκετοί σχεδόν όλοι οι Σομαλοί παραστρατιωτικοί (οι οποίοι θεωρούνται εξαιρετικοί μαχητές) να σκοτωθούν χωρίς οι Αμερικανοί να υποστούν κάποια απώλεια.

Οι άνδρες των δύο ομάδων έψαξαν για τους δύο ομήρους και τους ανακάλυψαν σε μια κρύπτη του κτιρίου που έλεγχαν οι ένοπλοι, και τους επιβίβασαν αμέσως στα ελικόπτερα. Δεν αναφέρθηκε κάποιος τραυματισμός των δύο ομήρων κάτι που σημαίνει πως οι SEAL αιφνιδίασαν τους Σομαλούς πριν αυτοί καταφέρουν να τους βλάψουν σε αντίποινα. Φεύγοντας ανατίναξαν το κτίριο που κρατούνταν οι όμηροι.

Η αντίδραση Obama

«Χάρη στο εξαιρετικό θάρρος και τις ικανότητες των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων εχθές η Jessica Buchanan διασώθηκε και βρίσκεται καθ΄οδόν προς το σπίτι της. Δεν μπορώ να παρά να είμαι υπερήφανος για τους άνδρες που εκτέλεσαν την αποστολή αυτή, και τα υπόλοιπα στελέχη που υποστήριξαν την επιχείρηση αυτή», δήλωσε αργότερα ο Obama στα ΜΜΕ.
Και ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατέληξε στην δήλωσή του:

«Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να δεχθούν την απαγωγή Αμερικανών και δεν πρόκειται να φεισθούν καμιάς προσπάθειας για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των πολιτών μας και να φέρουν τους απαγωγείς τους στη δικαιοσύνη», για; Να τελειώσει λέγοντας με νόημα:  «Αυτό είναι ένα ακόμη μήνυμα προς τον κόσμο ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν σθεναρά αντιμέτωπες ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή στους ανθρώπους μας». 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.