ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Στα $100 δισ. η αξία του κοιτάσματος στην Κύπρο!


Στα 100 δισεκατομμύρια εκτιμάται η ενδεικτική αξία του κοιτάσματος φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας Πραξούλα Αντωνιάδου, εκτιμώντας ότι το κοίτασμα μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Κύπρου για τα επόμενα 210 χρόνια.....

Η υπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για πολύ καλής ποιότητας φυσικό αέριο, για «σχεδόν καθαρό μεθάνιο», όπως είπε.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, η κυρία Αντωνιάδου είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα προχωρήσει αμέσως στη δημιουργία της αναγκαίας υποδομής για την ολοκλήρωση της οποίας θα χρειαστούν τρία με τέσσερα χρόνια, ώστε να μπορεί να διοχετευτεί το φυσικό αέριο στην εγχώρια αγορά, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στην περιοχή να υπάρχει και πετρέλαιο, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η συμφωνία με την Νoble αφορούσε μόνο έρευνες για φυσικό αέριο.

Δεν αποκλείεται, πρόσθεσε, στις επόμενες συμφωνίες που θα γίνουν για τα άλλα οικόπεδα να περιληφθεί πρόνοια για έρευνες και για πετρέλαιο.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας δήλωσε ότι είναι φυσικό, με τις θετικές ανακοινώσεις που έγιναν χθες, σε συνδυασμό με τις κινήσεις των τελευταίων μηνών, να αναθερμανθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για ενεργειακά και άλλα θέματα.

Μιλώντας χθες σε έκτακτη δημοσιογραφική διάσκεψη, που μεταδιδόταν ζωντανά από όλα τα κυπριακά κανάλια, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι η ανακάλυψη των αποθεμάτων αερίου αποτελεί ιστορική εξέλιξη, που δημιουργεί μεγάλες προοπτικές για την Κύπρο και το λαό της και για λύση του Κυπριακού.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε επίσης ότι, σύμφωνα με τις προκαταρτικές έρευνες της Noble Energy «εντοπίστηκε φυσικό αέριο καθαρού πάχους περίπου 310 ποδών (δηλαδή 100 μέτρων), ενώ το βάθος της γεώτρησης έφτασε τα 5.861 μέτρα, σε βάθος νερού 1.689 μέτρα».

«Τα αρχικά δεδομένα που έχουν προκύψει από την ερευνητική γεώτρηση και τους ελέγχους αξιολόγησης που διενεργήθηκαν δείχνουν την ύπαρξη κοιτάσματος φυσικού αερίου σε όγκο που εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ των 5 με 8 τρισ. κυβ. ποδών με μέσο όρο τα 7 τρισ.», ανέφερε ο Δ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι «το συγκεκριμένο πεδίο υδρογονανθράκων εκτείνεται σε περιοχή που καλύπτει τα 40 τετραγωνικά μίλια (δηλαδή 103,6 τ.χλμ)».

Με βάση την ακολουθούμενη διαδικασία, ανέφερε ο πρόεδρος Χριστόφιας, θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί ακόμα μια γεώτρηση τελικής αξιολόγησης, πριν την αξιοποίηση του κοιτάσματος.

Στη δήλωση του ο Κύπριος Πρόεδρος, υπογράμμισε ότι η ανεύρεση φυσικού αερίου “δημιουργεί προοπτικές μεγάλης και μακρόχρονης οικονομικής ανάπτυξης από την οποία θα επωφεληθούν τόσο οι σημερινές όσο και οι επόμενες γενιές”. Πέραν από τις επενδύσεις που συνεπάγεται η σταδιακή ανάπτυξη της αναγκαίας υποδομής για αξιοποίηση του φυσικού αερίου, έχει ήδη εκδηλωθεί, όπως είπε ο κ. Χριστόφιας, ενδιαφέρον από πολλούς ξένους επενδυτές για δραστηριοποίηση στην Κύπρο.

Επίσης, ο Κύπριος Πρόεδρος επεσήμανε ότι διανοίγονται προοπτικές στο γεωστρατηγικό και πολιτικό πεδίο και πως η ανεύρεση φυσικού αερίου μπορεί και πρέπει να αποτελέσει εργαλείο για προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή.

Η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, σύμφωνα με τον πρόεδρο Χριστόφια, μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, “λύση που θα τερματίζει την παράνομη κατοχή και τον εποικισμό, θα επανενώνει τη χώρα και το λαό μας και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων”.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.