ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Κοιτασμά-μαμούθ στη Κύπρο!



Τα νούμερα ζαλίζουν. Για να υπάρχει μια τάξη μεγέθους αναλογιστείτε ότι το κοίτασμα-τέρας του Ισραήλ μόλις 50 χλμ μακρυά απ' την κυπριακή Αφροδίτη υπολογίζεται ότι είναι στα 16 τρισ. κυβικά πόδια.
Τα στοιχεία προκύπτουν απ' τις δηλώσεις του ίδιου του διευθυντή της Noble της εταιρείας που έχει αναλάβει τη γεώτρηση και στα δύο κοιτάσματα.

....
......Ο κ. Τόμιτς μάλιστα δεν απέκλεισε και ευχάριστες εκπλήξεις, δηλαδή να είναι ακόμη μεγαλύτερο το κυπριακό κοίτασμα... «Μπορεί να είναι υπερβολικό να πιστεύουμε ότι η εξέλιξη θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο και στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά είμαστε αισιόδοξοι», δήλωσε.


«Ήμασταν αρκετά τυχεροί με την εξεύρεση γιγάντιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ισραήλ και ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει και στην Κύπρο», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η προοπτική για σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου αποτελεί μεγάλη πρόκληση ενώπιον της Κύπρου.

Ως προς το πως θα μεταφέρεται στο εξωτερικό αυτός ο ενεργειακός πλούτος ο κ. Τόμιτς φάνηκε να προτείνει τη μέθοδο υγροποίησης και μεταφοράς με πλοία, καθώς είναι πολύ πιο φθηνή απ' την κατασκευή ενός αγωγού (το γνωστό σχέδιο Ιραήλ-Κύπρος-Κρήτη-Ευρωπαϊκές χώρες) είναι πολύ πιο ακριβή και χρονοβόρα.



«Υπολογίζουμε ότι μια μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα παράγει πέντε εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου το χρόνο θα κοστίσει γύρω στα 10 δισ. δολάρια», ανέφερε και εκτίμησε ότι θα χρειαστούν τρία με τέσσερα χρόνια για να κατασκευαστεί μια τέτοια μονάδα, αλλά όπως επεσήμανε, με τη συμπλήρωση των έργων η Κύπρος θα τοποθετηθεί στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και θα καταστεί σημαντικός ενεργειακός κόμβος της Μεσογείου. 




 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.