ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Τι εγγυήσεις θα δώσει ο ΓΑΠ για να μας … “σώσουν”;


Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η Ελλάδα τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες και τους όρους με τους οποίους θα συμφωνηθεί η μείωση κατά 60% του χρέους.

Στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος, κι αν το ποσοστό λίγο πολύ έχει κλειδώσει, αυτά που μένουν ανοικτά είναι τα ποσά του νέου δανείου που θα δοθεί στην Ελλάδα, η δυνατότητα στήριξης των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά το κυριότερο, οι εγγυήσεις που θα πρέπει να δώσει η χώρα προκειμένου οι ξένοι να μας… σώσουν. Κι όταν μιλάμε για εγγυήσεις, εννοούμε τα πάγια περιουσιακά της στοιχεία, τις εταιρείες και τα ακίνητα που ανήκουν στο δημόσιο.

Οι πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες είναι φειδωλές, ωστόσο, φαίνεται να είναι οριστικό το κούρεμα πάνω από 50% και ίσως πιο κοντά στο 60%. Αυτό θα σημάνει μια μείωση του ελληνικού χρέους περί τα 103 δις ευρώ.

Επίσης, θα ενεργοποιηθεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, ως προς το δάνειο των 109 δις ευρώ το οποίο μπορεί να αυξηθεί κατά 10 – 20 δις ευρώ αν τελικά επιτευχθεί η συμφωνία για τα ταμεία προκειμένου να μην καταρρεύσουν, κι αν τελικά επιλεγεί η λύση των προνομιούχων μετοχών για τις τράπεζες ώστε να μην κρατικοποιηθούν και να τους δοθεί περίοδος χάριτος 2-3 ετών.

Υπάρχει μια σκέψη για επιμήκυνση του χρόνου που θα γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις και πωλήσεις ακινήτων. Ήδη χθες ο πρόεδρος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, κ. Κουκκιάδης, είπε ότι είναι αδύνατο μέχρι το τέλος του έτους να συγκεντρωθούν 5 δις ευρώ, χαμηλώνοντας τον πήχη. Η τρόικα λοιπόν, αναμένεται να ρίξει τις απαιτήσεις της και μια πρόταση είναι να συγκεντρωθούν 30 αντί για 50 δις, κι όχι μέχρι το 2015 αλλά πέντε χρόνια μετά.

Θεωρείται δεδομένο ότι οι ξένοι θα θελήσουν να εξασφαλιστούν για τις… παροχές τους προς την Ελλάδα, οπότε θα θέσουν θέμα εγγυήσεων. Γι΄αυτό είναι δύσκολο να υπογραφεί μια συμφωνία με βάση το ελληνικό δίκαιο κι όχι το βρετανικό. Άλλωστε, σχετική προεργασία φέρεται να έχουν κάνει νομικά γραφεία στο εξωτερικό. Έτσι, οι ξένοι δανειστές, μέσω της συμφωνίας και του δικαίου που θα επιλεγεί, θα μπορούν να έχουν λόγο στην ακίνητη περιουσία της Ελλάδας.

Τα πάντα, όμως, είναι στον αέρα, και κανείς δεν μπορεί να πει τι θα βγάλει η σημερινή νύχτα που σίγουρα θα είναι… γκαστρωμένη.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.