ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Credit Suisse: Νο deal στις ελληνικές τράπεζες, σοκ από την αναθεώρηση



Η Credit Suisse συναντήθηκε με τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, την Τράπεζα της Ελλάδος καθώς και με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Τα συμπεράσματα που έβγαλε από αυτά τα meetings… πολλά, με κυρίοτερο αυτό του ότι δεν βλέπει deals στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και πως εκτιμά ότι το 2011 θα είναι πολύ χειρότερο για την ελληνική οικονομία, αφού πρώτα την ερχόμενη Δευτέρα… σοκαριστούμε αρνητικά από τα αναθεωρημένα στοιχεία για τον δείκτη χρεόυς προς ΑΕΠ της χώρας…
Η εικόνα που διαμόρφωσε λοιπόν ο διεθνής οίκος μετα από τις συναντήσεις που είχε είναι η εξής:


To AΕΠ του 2010 θα είναι ελαφρώς καλύτερο από ότι αναμενόταν, ωστόσο το 2011 θα είναι πολύ χειρότερο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το χειρότερο σενάριο για το ΑΕΠ του 2010 είναι ύφεση της τάξης του 4%, ωστόσο το ΑΕΠ του 2011 θα είναι πολύ χειρότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης. Οπως σημειώνει ο οίκος, το ΥΠΟΙΚ αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του από το -2,5% στο -3% και σύμφωνα με τις περισσότερες ελληνικές τράπεζες με τις οποίες είχε επαφές η C.S, θεωρούν ότι το -3% είναι το πιο πιθανό.

Επίσης, όπως επισημαίνει, η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να σημειώσει το πρώτο της πρωτογενές πλεόνασμα το 2012, στο +0,9% .

Σε ότι αφορά στην αγορά κατοικίας, οι τιμές των ακινήτων (που βρίσκονται πλέον κατά 10% χαμηλότερα από την κορυφή τους), δεν αποτελούν ακόμη σημαντικό πρόβλημα για την ελληνική οικονομία. Οπως τονίζεται, δεν υπήρξε ποτέ θέμα φούσκας στην συγκεκριμένη αγορά της Ελλάδας, αντίθετα με άλλες ευρωπαϊκές αγορές κατοικίας, λόγω σε ένα βαθμό ότι η αγορά των στεγαστικών δανείων της χώρας είναι ακόμη πολύ ανώριμη, και απελευθερώθηκε μόλις στα μέσα της δεκαετίας του ’90.

Η Credit Suisse παρατηρεί επίσης πως η ΕΚΤ παραμένει ένα σημαντικό στήριγμα σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες για τις οποίες ο οίκος αναμένει η ανάπτυξη των δανείων να είναι σχεδόν μηδενική και πως το 2011 ενδέχεται να είναι ακόμη και αρνητική. Οπως τονίζει, οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες βλέπουν την Τρόικα θετικά καθώς το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, με την τρέχουσα κρίση χρέους, είναι μία τραπεζική κρίση.

Ο διεθνής οίκος υπογραμμίζει,εξάλλου, πως τα deals μεταξύ των ελληνικών τραπεζών στο βραχυπρόθεσμο διάστημα είναι απίθανο να συμβούν καθώς καμία από τις μεγάλες ελληνικέςς τράπεζες με τις οποίες είχε επαφές, δεν δηλώνει αυτή τη στιγμή την πρόθεσή της για αγορά.

Επίσης οι ελληνικές τράπεζες βλέπουν με… επιφυλακτική αισιοδοξία την αγορά της Ρουμανίας, η οποία συνεχίζει να είναι μία κερδοφόρος αγορά για αυτές. Ο διεθνής οίκος σημειώνει πως δεν εκτιμά ότι θα υπάρξουν ελληνικές… αποχωρήσεις από την αγορά της Ρουμανίας αλλά ούτε και από την αγορά της Βουλγαρίας στο επόμενο διάστημα, καθώς οι αποτιμήσεις είναι χαμηλές και η ανάπτυξη των δανείων δείχνει ότι δεν υπάρχουν σημαντικά χρηματοδοτικά προβλήματα.

Ο οόκος σημειώνει ότι διατηρεί την αρνητική του στάση απέναντι στην Alpha Bank, την Εθνική, τη Eurobank και την Πειραιώς, λόγω του εξαιρετικά δύσκολου μακροοικονομικού περιβάλλοντος και του συνεχιζόμενου υψηλού κινδύνου για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Σε ότι αφορά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, η Credit Suisse θεωρεί πως τα αποτελέσματα ήταν θετικά καθώς και οι δύο πλευρές, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, μπορούν να θεωρούν ότι είναι νικητές. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει και β’ γύρος και ίσως αλλάξει την εικόνα, ο οίκος εκτιμά πως αν και στη θεωρία μπορεί ακόμα ο Ελληνας Πρωθυπουργός να κηρύξει πρόωρες εκλογές, ωστόσο, δεν εκτιμά ότι θα το κάνει.

Την προσοχή του ο οίκος στρέφει, επίσης, στα αναθεωρημένα στοιχεία που θα ανακοινώσει η Eurostat την προσεχή Δευτέρα, για το έλλειμμα και το χρέος/ΑΕΠ του 2009. Οπως σημειώνει, δεν θεωρεί πως τα στοιχεία για το έλλειμμα είναι τα πιο σημαντικά αλλά αυτά του χρέους/ ΑΕΠ, τα οποία εκιτμά ότι πιθανότατα να αποτελέσουν ένα μεγάλο αρνητικό σοκ για την Ελλάδα…


Ελευθερία Κούρταλη
ekourt@kerdos.gr

Πηγή

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.