ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Πάμε για κρίση τροφίμων;


Μια μεγάλη κρίση λιμού ελλοχεύει. Oφείλεται στην αύξηση των παγκόσμιων τιμών τροφίμων, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρή αστάθεια σε πολλές χώρες. Το κόστος των βασικών ειδών διατροφής έφτασε στο υψηλότερο σημείο εδώ και 2 χρόνια, ενώ οι ειδικοί επιστήμονες προβλέπουν γενίκευση των ξηρασιών, αλλά και των πλημμυρών.
Η τιμή του σίτου αυξήθηκε κατά 30% μέσα σε λίγες εβδομάδες, ενώ και το κρέας πωλείται στην υψηλότερη τιμή του εδώ και 20 χρόνια, σύμφωνα με τους δείκτες Reuters-Jefferies. Τη περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ προέβλεψαν πως οι σοδιές σιταριού θα είναι κατά 30 εκατομμύρια τόνους λιγότερο από πέρσι, μια μείωση της τάξης του 5.5%. Εν τω μεταξύ ρεκόρ αυξήσεων σημειώνουν οι τιμές της τομάτας Αιγύπτου, σκόρδου Κίνας, και άρτου στο Πακιστάν.

Οι απόψεις διίστανται για το κατά πόσο η αύξηση των τιμών θα οδηγήσει σε μια παγκόσμια κρίση, όπως αυτή του 2008 που προκάλεσε ταραχές σε 25 χώρες, ή απλά αντανακλά την εκρηκτικότητα των αγορών, καθώς η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να δοκιμάζεται.

Οι ταραχές που σημειώθηκαν στη Μοζαμβίκη θα μπορούσαν να επαναληφτούν οπουδήποτε στο κόσμο μέσα στα επόμενα χρόνια, λένε οι ειδικοί. Ο ΟΗΕ εκφράζει ανησυχίες, αλλά πουθενά και από κανέναν δεν γίνεται η οποιαδήποτε προσπάθεια να μειωθεί η ανισορροπία που κυριαρχεί στη διαχείριση των τροφίμων παγκοσμίως, και στην οποία οφείλεται η παρούσα κρίση.

Μπορεί οι τιμές να μην έχουν φτάσει ακόμη στα επίπεδα του 2008, αλλά ο δείκτης τιμών τροφίμων του ΟΗΕ ανέβηκε κατά 5% το περασμένο μήνα και σήμερα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δυο χρόνων.

Το σιτάρι ανέβηκε κατά 57%, το ρύζι κατά 45%, και η ζάχαρη κατά 55% μέσα στους τελευταίους 6 μήνες και η σόγια βρίσκεται στην υψηλότερή της τιμή για τους τελευταίους 16 μήνες.

Τέλος, η αμερικανική κυβέρνηση προέβλεψε ψυχρότερες από το κανονικό θερμοκρασίες ύδατος στον Ειρηνικό Ωκεανό, κάτι που συνήθως σημαίνει άσχημες καιρικές συνθήκες στο πλανήτη, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι ανησυχίες σε σχέση με τις τιμές των τροφίμων.

The Guardian
antinews










Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.