ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Διακοπές στην Αθήνα κάνει η Τρόικα


Tης ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΦΛΩΡΟΥ

Τα έκαναν όλα φύλλο και φτερό οι «κηδεμόνες» της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Από την περασμένη Δευτέρα «ξεσκόνισαν» τα υπουργεία, τον ΟΔΔΗΧ, τον ΣΕΒ, την Τράπεζα της Ελλάδος, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Ελληνική Στατιστική Αρχή και αύριο, στην καταγραφή των αποτελεσμάτων των ελέγχων, αφήνουν ανοιχτά μέτωπα με το μεγάλο φαγοπότι στην Υγεία και στους Δήμους και την τρύπα των 300 εκ. ευρώ στα έσοδα...
 Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν έχασε την Τρόικα από την προσοχή του, ενώ άνοιξε και έκλεισε ο ίδιος τον κύκλο των συνομιλιών, ώστε να προετοιμάσει και στο τέλος να λάβει γνώση της αξιολόγησής τους και να παρέχει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις για τους οικονομικούς στόχους που έχουν τεθεί.

Οι μεν ελεγκτές επέμεναν στην υστέρηση των εσόδων, ο δε Γ. Παπακωνσταντίνου τους έδειξε το β’ εξάμηνο για να δουν αποτελέσματα και να επιτευχθεί ο «άπιαστος» για την ώρα (7,2%) στόχος της αύξησής τους κατά 13,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Επικαλέστηκε ότι θα αποδώσει η αύξηση του ΦΠΑ κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, η αύξηση των εμμέσων φόρων και το Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (το αντικαθιστά το 2010 ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας ΦΜΑΠ) αλλά και το νέο σχέδιο δράσης κατά της φοροδιαφυγής.

Ιδιαίτερα, μάλιστα, στο πεδίο της φοροδιαφυγής αναμένονται νέες λίστες σε κατηγορίες επαγγελμάτων όπως είναι οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι, οι μηχανικοί. Θα υπάρξει νέος σχεδιασμός στην είσπραξη των φόρων, ενώ επιδιώκεται να περιοριστεί το «χάσμα» μεταξύ Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (διασταυρώσεις στοιχείων, εντοπισμός φοροδιαφυγής) και Εφοριών (ελεγκτικός -εισπρακτικός μηχανισμός) εξαιτίας του οποίου παρουσιάζονται καθυστερήσεις.

Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι η μόνη αχτίδα φωτός, που θα βοηθήσει στην εκταμίευση του δανείου των 9 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο, είναι η μείωση του ελλείμματος κατά 45,4% στο α’ εξάμηνο του έτους, η μαύρη τρύπα των 3,5 δισ. ευρώ στους δήμους με το ποσό των 1,7 δισ. ευρώ σε δάνεια, αλλά και η περικοπή των δαπανών στα νοσοκομεία κατά 900 εκ. ευρώ δημιουργούν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση και ταυτόχρονα αφήνουν εντονότατες αμφιβολίες στους ελεγκτές.

Οσον αφορά στην περικοπή των δαπανών και τη διαχείριση των οικονομικών του ΕΣΥ, αναμένεται να τοποθετηθούν ορκωτοί λογιστές σε όλα τα νοσοκομεία, ενώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα τοποθετηθούν ιδιώτες ελεγκτές.

Επιπλέον, έντονα διατυπώθηκε και ο προβληματισμός για τη διακύμανση του πληθωρισμού και τη δυσκαμψία που παρουσιάζουν οι τιμές, παρά την ύφεση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Οι ελεγκτές -οι οποίοι σκέφτονται και την αναθεώρηση- αναρωτήθηκαν για ποιο λόγο δεν παρατηρείται μαζική μείωση τιμών, αφού τα εισοδήματα και η κατανάλωση έχουν μειωθεί σημαντικά. Η απάντηση που έλαβαν από την υπουργό Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, ήταν ότι ο πληθωρισμός που μετρά η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο οποίος έχει αυξηθεί από το 2,3% τον Ιανουάριο στο 5,2% τον Ιούνιο, περιλαμβάνει τις επιπτώσεις από τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων, φόρων κατανάλωσης και ΦΠΑ που επιβαρύνουν τις τελικές τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών.

Εντέλει, στην αξιολόγηση και την καταγραφή των αποτελεσμάτων που θα κάνουν αύριο οι ελεγκτές ενδεχομένως να έχουν «κενά» και να χρειαστεί μέχρι τις 6 Αυγούστου που αναχωρούν να επανέλθουν και να ζητήσουν συναντήσεις με φορείς υπουργείων και οργανισμών.


http://www.adesmeytos.gr/



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.